Pesakit Kanser Ovari Ini Menang Tuntutan Saman RM1.7 Billion Ke Atas Johnson & Johnson Talcum Apabila…

Pesakit Kanser Ovari Ini Menang Tuntutan Saman RM1.7 Billion Ke Atas Johnson & Johnson Talcum Apabila… |

Tuntutan itu dibuat oleh Eva Echeverria, California, yang mendakwa Johnson & Johnson gagal memberi amaran kepada pengguna mengenai potensi risiko kanser menggunakan serbuk talcum.

Echeverria menghidap kanser ovari sebagai ‘hasil yang proksimatif dari sifat serbuk talcum yang tidak munasabah dan cacat,’ kata Echeverria dalam tuntutannya.

Loading...

Peguam Echeverria, Mark Robinson, berkata anak guamnya berharap keputusan itu akan menggesa syarikat Johnson & Johnson untuk memasukkan amaran tambahan terhadap produknya.

‘Puan Echeverria yang mungkin mati akibat kanser ovari dan dia berkata kepada saya apa yang dia mahu lakukan adalah untuk membantu wanita lain di seluruh negara yang mempunyai kanser ovari yang telah menggunakan Johnson & Johnson selama 20 dan 30 tahun,’ kata Robinson.

‘Dia benar-benar tidak mahu simpati,’ tambahnya. ‘Dia hanya mahu menyampaikan mesej untuk membantu wanita lain.’

Echeverria, 63, didiagnosis dengan kanser ovari pada tahun 2007. Semasa perbicaraan selama empat minggu itu, dia memberi keterangan melalui video bahawa dia menggunakan serbuk itu selama lebih dari 40 tahun, bermula pada usia 11 tahun, dan beliau mungkin akan berhenti menggunakannya sebelum ini jika produk tersebut mempunyai label amaran, lapor portal berita Morningstar.com.

Jurucakap Johnson & Johnson Carol Goodrich berkata dalam satu kenyataan bahawa syarikat itu akan merayu keputusan juri itu.

Beliau berkata ketika syarikat bersimpati dengan mereka yang terkena kanser ovari, dia berkata kajian sains menyokong keselamatan serbuk bayi Johnson.

Talcum berasal dari talc, mineral yang terdiri daripada unsur-unsur magnesium, silikon dan oksigen yang boleh didapati di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat.
Ia merupakan mineral paling lembut, dihancurkan menjadi serbuk putih.

Ia digunakan secara meluas dalam kosmetik dan produk penjagaan diri yang lain untuk menyerap kelembapan sejak sekurang-kurangnya 1894, ketika serbuk bayi Johnson & Johnson dilancarkan.

Tetapi ia digunakan dalam pelbagai produk lain, termasuk cat dan plastik.

Sumber: Lesung Pipit via Limau Manis

sumber artikel : lubukmaklumat.com

Loading...

Add Comment